2013. június 28., péntek

Mimi maci új ruhája (kifordítható!)


Így készült Mimi Maci kifordítható ruhája. Nagyrészt saját kútfőből származik, bár az alap Nyuszi ruhája.

Mint egy igazi szabóságban, lemértem Mimi mell- és derékbőségét, a ruha kívánt hosszát, és papírból kivágtam a szabásmintát. Ő pedig szíves örömest felpróbálta. Ez a többedik változat már, lassan jó is lesz:

Először a fodrot készítem el: a C anyagból egy 10x42 cm-es csíkot színével hosszában összehajtok, és a két rövidebb végét összevarrom (én két külön csíkból készítettem, mert kimaradt egy vagon ferdepántom, így U alakban varrtam össze, hogy szép vonala legyen a fodornak). Kifordítom, és a nyitott hosszabb szélét ráncolva összevarrom. Az anyag ráncolásához jól jön egy ráncoló talp (és pár tipp hozzá), én ezzel próbáltam, de persze nem sikerült, túl vastag volt így a két anyag. Ezért ehhez a módszerhez folyamodtam. (itt  , itt és itt is található pár trükk).

Ezt a mintát szabom ki A és B anyagokból. Színükkel összefordítom őket, alulra fejjel lefelé közéjük tűzöm a fodrot, a hátsó szélén pedig színes gumipántokat fércelek közéjük. Végig összevarrom az egészet körben, kivéve a kiszabott részek legtetejét (vagyis a nyaknál). Ügyelek arra, hogy a fodor csíkját és a gumipántokat ne varrjam oda véletlenül rosszul. A nyaknál kifordítom az egészet, eligazgatom, megvasalom, majd a nyaknál ferdepántot, díszes filccsíkot vagy csipkeszalagot varrok rá (ez tartja majd össze a vállnál) kézzel vagy géppel. Ha díszt (gombok, paszomány, masni, vasalt vagy applikált minta, én zsebet készítettem) is szeretnénk, azt a két fő rész összevarrása előtt varrjuk fel a tetszőleges darabra.


kifordítom:

Hátulra még felvarrom a gombokat mindkét oldalra, ezekbe akadnak majd a gumipántok
ÉS KÉSZ! :)Pici zseb készítéséhez, keskeny összevarrt részek kifordításához NÉLKÜLÖZHETETLEN szerszám:

... és hamarosan jön: egy ruha a strandra, kalappal!

kalap elkészítése:
lemérem a fej kerületét, ebből kiszámítom a kör sugarát r = K /(2*Pi) 
Vagyis elosztod a keruletet 2Pi-vel.   elosztom Pi-vel, majd 2-vel:
Mimi: 28,5/ 6,28= 4,538  vagyis 4,6 sugarú kört vágok majd ki sablonnak, amit így készítek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése