2013. december 20., péntek

Karácsonyi ajándékötlet 7: DIY bőr útlevéltok - Stocking filler #7: DIY handmade leather passport cover

Jó ideje vettem egy kupac maradék bőrt párszáz forintért. Akkor még nem tudtam, mire lesz jó majd (soha nem volt dolgom bőrrel azelőtt), de a megérzésem helyesnek bizonyult: azóta számos szép dolog készült belőlük. A legnagyobb fa eddig, amibe a fejszémet vágtam, az ez a bőr útlevéltok, de ez is meglepően könnyen elkészült, várakozásaimhoz képest. Láttam néhány jó leírást a neten (lásd lent), de mindegyikkel volt valami problémám. Vagy nem volt bélelt, vagy a bélés egyszerűen bele volt varrva eldolgozás nélkül, vagy túl szélesnek találtam a tok "fülét". Ezért saját szám íze szerint tökéletesítettem. Nem is lettek annyira rosszak, ugye? :) Ha van pár órád (és a hozzávalók), vágj bele nyugodtan, nagyon egyedi ajándék lesz! :)
I bought a pile of leather scraps some time ago. I didn't know what I'd use them for then, but since then I've made quite a lot of things from them. This leather passport cover has been my greatest venture so far, though it was much easier to make as I expected (AND practice makes perfect, as we all know... :) )! I found some very good tutorials (see below), but I just missed something in each, so I made my own. Well, not so bad for the first try, is it?
Amire szükséged lesz:
maradék bőrdarabok (14 x 20 cm plusz 2 db 6x14 cm-es, de a nagyobb darabot kisebbekből is össze lehet rakni), precíziós kés / sniccer (vagy olló) és alátét, csipeszek vagy csatok (gombostűzni tilos!)
opcionális: béléshez: 1 db szép anyagmaradék 18x19 cm, vágóalátét, körkés vagy olló
Gépi varráshoz: Nylobond vagy bőrvarró cérna (rendkívül erős, műszálas cérna), bőrvarró tű (ék alakú, mely nem lukasztja, hanem szinte hasítja a bőrön a lukat), közönséges háztartási varrógép
Kézi varráshoz: bőrvarró cérna (természetes len vagy műszálas), bőrvarró tű, ár, opcionális: öltéskijelölő, sorkijelölő, ehhez speciális varrástechnikára lesz szükség. A következőt biztosan kézzel varrom majd, ez biztosít igazán szép megjelenést egy bőr tárgynak! :)

You'll need:
scraps of leather (14 by 20 cm plus 2 x 6 by14 cm, but larger pieces may be made up of smaller ones),
X-acto knife and craft mat, clips (no pinning!)
For lining (optional): cutting mat, rotary cutter or scissors, 18 by 19 cm piece of pretty fabric
if you want to machine sew: household sewing machine, leather sewing needle, Nylobond or very strong sewing thread,
if you want to sew by hand: linen leather sewing thread, leather sewing needle, overstitch wheel,  stitching groover, and you will need to saddle stitch. Note: I have not tried sewing leather by hand, but this will definitely be my next venture! ;) 
For tips on sewing leather click here.

Így készül  / How to make it

1. vasalj le 2-2 centit a bélés hosszabb oldalán 
iron 2 centimetres at each of the longer sides of lining
2. állítsd össze a tokot és csipeszeld össze (lehet textilragasztót is használni) 
assemble the passport cover and clip together the pieces (you can use glue as well)
3. varrd össze lassan (vagy, ha jobb géped van, állítsd a sebességet lassúra), óvatosan, egyenes hosszú öltést használva (ki kell tapasztalni a beállításokat, a barna varrásánál rosszul állítottam be az alsó szálfeszességet, ez a belső oldalán látszik is)
sew it up slowly (or, if you have a better machine than mine, set the speed to slow) and carefully with long basting stitch (it is obvious that I had problems with thread tension when sewing the brown one)

KÉSZ! :) ötlet: használj bátran csinos címkéket, szegecseket, vagy bármit, ami tetszik!
 tip: you can try using pretty labels or rivets or whatever you like! 

Leírások, ötletek és inspiráció:
Tutorials, tips, ideas and inspiration:
http://jennack.blogspot.hu/2013/02/diy-handmade-leather-passport-holder.html
http://myevaforeva.blogspot.hu/2012/01/diy-idea-passport-leather-cover.html
http://lovelyindeed.com/diy-leather-passport-holder/#comment-20239
http://woodandfaulk.com/make/hand-sewn-passport-cover
http://kelliedavis.wordpress.com/2012/01/11/handmade-passport-covers/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése